ČISTEĆI MEDVJEDIĆI

Kampanja “Baci čik u koš”

0
čikolova
0 +
prikupljenih opušaka

Još od naših prvih akcija čišćenja iz ožujka 2020., opušci su nam vjerni neprijatelji koji nas prate u stopu. Ljudima je nažalost navika, što iz neznanja, što iz komocije, baciti ih na pod ili u mora, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, ne znajući da su teško razgradivi. Ovom kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće. Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je čak 80 % odbačeno na krivo mjesto, a to rezultira s čak 4,5 bilijuna opušaka godišnje koji su završili izvan kanti za smeće. Izvor su štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filteri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv. Uz pomoć oborina završavaju u odvodu, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže dok se zbog svoje male mase često prenose i vjetrom. I zato: ako pušiš – baci opušak u koš, a ne na pod! Čikolovi su dosad organizirani u Zagrebu, Novoj Kapeli, Varaždinu i Križevcima, simbolično čak i na Gibraltaru i Zürichu, a Medvjedići su od opušaka očistili i centar Ljubljane. Vrhunac dosadašnjeg dijela kampanje dogodio se početkom ožujka na Trgu bana Jelačića na kojem smo izložili 100 tisuća prikupljenih opušaka uz poruku “BACI ČIK U KOŠ”. 

Podignimo svijest o ovom problemu, pridruži nam se u budućim čikolovima ili ih organiziraj u svom mjestu sa svojom ekipom, a mi ćemo ti rado pomoći u logistici i promociji!

Osim čišćenja, važan naglasak našeg djelovanja stavljamo i na edukaciju prilagođenu različitim uzrastima u osnovnim i srednjim školama. Želja nam je educirati mlađe naraštaje o ekologiji, pomoću kvizova i kratkih igrokaza, a sve to naravno uz akcije čišćenja u neposrednoj blizini škola. Želiš započeti suradnju s nama? Ne časi časa, javi nam se otvoreni smo za sve tvoje prijedloge.

Medijske objave

Vizuali

Naljepnica
A2 Plakat
*Ovo su materijali koje možete zalijepiti gdje smatrate da je potrebno. Pozivamo da to učinite odgovorno i u skladu s komunalnim redom. Čisteći medvjedići odriču se bilo kakve odgovornosti uslijed zloupotrebe ili neadekvatnog korištenja ovih materijala.